Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 16:39

Μπουζούκια, Πίστες και Σκυλάδικα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(17 ψήφοι)

Αφορμή για το άρθρο ήταν μια προ ημερών συζήτηση, στην οποία έτυχε να παρίσταμαι, σχετικά με το τι θεωρείται πίστα, τι μπουζούκια και τι σκυλάδικα. Η συζήτηση παρότι ξεκίνησε ως παρωδία, καθότι κανείς από τους συνομιλιτές μου δεν είναι της συνωμοταξίας μας, εν τούτοις εξελίχθηκε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που με έκανε κι εμένα να αναρωτηθώ ποια είναι τα βασικά στοιχεία που διαχωρίζουν τις πίστες από τα μπουζούκια και τα μπουζούκια από τα σκυλάδικα. Αυτά τα βασικά στοιχεία πραγματεύεται αυτό το άρθρο.

Καταρχήν θα πρέπει να θέσουμε κάποια βασικά κριτήρια τα οποία δείχνουν ότι μιλάμε για πίστες, μπουζούκια και σκυλάδικα. Δηλαδή, ρεπερτόριο (ελληνική μουσική), μαιτρ, πίστα, λουλούδια είναι τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να οριοθετήσουμε ότι ένα μαγαζί ή ένα σχήμα ανήκει στις άνωθεν κατηγορίες. Προσέξτε, ήδη ξεκινήσαμε τους διαχωρισμούς (μαγαζί ή σχήμα). 

Αρχικά το θέμα των μαγαζιών δίνουν το πρώτο στοιχείο σχετικά με το τι περιμένεις. Τα περισσότερα μαγαζία που είναι τεράστια σε μέγεθος, με διπλά πατώματα και αμφιθεατρικά δίνουν πρόγευση Πίστας κι όχι Μπουζουκιών. Εν τούτοις, εάν σε ορισμένα από αυτά τα μαγαζιά το σχήμα που τραγουδά είναι βαρύ λαικό τότε πάμε στην κατηγορία των Μπουζουκιών. Σε καμία όμως περίπτωση τέτοιου είδους μαγαζιά δεν μπορούν να θεωρηθούν σκυλάδικα.

Βασική διαφορά μεταξύ πίστας και μπουζουκιών / σκυλάδικων είναι το είδος του ελληνικού τραγουδιού που πραγματεύεται το σχήμα. Οτιδήποτε μη λαικό (ποπ, έντεχνο, ελαφρολαικό, τζαζ κοκ) αυτόματα θεωρείται πίστα και κλείνει εκεί η όποια συζήτηση. Επίσης πρέπει να θεωρούνται ως πίστα τα shows (πώς τα παίζω τα εγγλέζικα ρε γμτ) τύπου Μαρινέλα - Θεοδωρίδου, Χατζής - Μαρινέλα, Βίσση - Δαίμονες, Τσαλίκης - σεσε κοκ.

Εξίσου δεν μπορείς να θεωρήσεις μπουζούκια τον Πλούταρχο, τον Κιάμο, τον Καλίδη και λοιπούς παραλιακούς τραγουδιστές καθότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι το πρόγραμμα. Οι πίστες έχουν πρόγραμμα κυρίως χορευτικό και σε δεύτερη μοίρα (ή και καθόλου) ακουστικό (με εξαίρεση τον Πλούταρχο, αλλά είναι μία κατηγορία μόνος του) ή εν γένει διαφορετικό σε άκουσμα από τα μπουζούκια. Άλλο μπαλάντα, κλάμα κι άγιος ο Θεός, άλλο μπουζούκι - κλάμα και βοήθα Παναγιά.

Τεράστια και σημαντική διαφορά είναι οι ηλικίες των θαμώνων. Σε πίστες θα βρεις κυρίως νεολαίες και νεολαίους να σκίζουν κυριολεκτικά τα σώβρακά τους για το 'μακαρόνια με κιμά', αλλά που επί των χορευτικών όλα να τα έχουν σε τσιφτετέλι. Στα μπουζούκια θα βρεις κυρίως μέσης ηλικίας θαμώνες, με τα τραπέζια να είναι περισσότερα από την μπάρα ή τα αμφιθεατρικά στον πάνω όροφο που πρώτα μερακλώνουν και ύστερα χορεύουν (στην πλειοψηφία τους γιατί πάντα υπάρχουν οι διψασμένοι για έξοδο που σηκώνονται να χορέψουν τσιφτετέλι ακόμη κι όταν τα τρίτα ονόματα τραγουδάνε Vegas).

Όσοι έχουν εξασκηθεί με την ελληνική λαική και βαριά λαική μουσική, μιλώντας για μπουζούκια τους έρχεται αυτόματα η εικόνα καταρχήν του Ζα.Με, του Καρρά, του Γονίδη, του Τερλέγκα, του Ζαζόπουλου, της Κατερίνας Στανίση, του Κοντολάζου, του Αντύπα, της Δημητρίου, του Κωστόπουλου, του Μακρόπουλου (παρότι το γύρισε και σε πίστες κάποια εποχή αλλά έστρωσε με τον Καρρά τώρα τελευταία), της Πάολα κοκ. Από την άλλη, δεν είναι τόσο εύκολη η διάκριση σε ότι αφορά καλλιτέχνες τύπου Μαζωνάκη (πιο πολύ σε Πίστα πηγαίνει ο Μαζω) ή του Οικονομόπουλου.

Ένα από τα πλέον βασικά προβλήματα είναι στα σχήματα με μεγάλα ονόματα. Π.χ Μητροπάνος - Τερζής (πιο παλιά) ή Γονίδης - Πάριος, όπου εκεί οι περισσότεροι μιλάνε για πίστα κι όχι για μπουζούκια, 'εξευμενίζοντας' - στο σκεπτικό τους τουλάχιστον - την ιστορία των ονομάτων στο ελληνικό τραγούδι. Μα αδέρφια, εάν μου βάζετε τον Τερζή ίσα με τον χ ή ψ τραγουδιστή των παραλιακών και λοιπών κέντρων διασκέδασης, τότε το μόνο που καταφέρνετε είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι είναι λαικοί, με λαικά ακούσματα και φωνές. Εάν ήταν να ξεσηκώνουν τα πλήθη με καμία μοντέρνα εκδοχή του 'Καγκέλια' ή 'Δεν σου κάνω τον άγιο' τότε δεν θα γινόντουσαν ποτέ αυτοί που είναι (και ήταν).

Μέχρι τώρα δεν είχα αναφερθεί στα Σκυλάδικα. Κακώς η λέξη έχει πάρει υποτιμητική χροιά. Προσωπικά το κάθε είδος είναι διακριτό και επ'ουδενί κατακριτέο. Έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του καθενός και τι γουστάρει να ακούσει. Τα Σκυλάδικα έχουν ως χαρακτηριστικό το μικρό σε μέγεθος μαγαζί, τον όχι τόσο καλό ήχο (πολλές φορές κάκιστο), τα ονόματα που δεν είναι αυτό που λέμε πρωτοκλασσάτα στον πολύ κόσμο, αλλά είναι ονοματάρες στον δικό μας κύκλο (ναι, συγκαταλέγω τον εαυτό μου στους σκυλάδες - 1000 φορές σκυλάς παρά ντεμέκ λαικός), τα ποτά - που συνήθως σε κάνουν πυραυλοκίνητο - τους θαμώνες που είναι στο 95% άνω των 35-40 ετών και συνήθως κάνουν δυο και τρεις φορές τα ποτά και τα λουλούδια που κάνουν οι πίστες και τα μπουζούκια (με εξαίρεση στην τελευταία εμφάνιση του Καρρά όπου το βουνό από λουλούδια ήταν πρωτοφανές).

Προσοχή, δεν έχω εμπλέξει καθόλου με λοιπές κατηγορίες όπως κουτούκια, ρεμπετάδικα, ελληνάδικα και κωλόμπαρα (μαγαζιά με κονσομασιόν) καθότι πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρες οι κατηγορίες και δεν εμπλέκονται επ'ουδενί με αυτές για τις οποίες γράφω τόση ώρα.

Αυτό που σίγουρα άντλησα από την συζήτηση που συμμετείχα, είναι ότι δυστυχώς, η μαζική κατηγοριοποίηση βάσει κυρίως του πόση πέραση έχει στον κόσμο ο κάθε καλλιτέχνης, ή πόσο ξέρει ο καθένας ονόματα ή όχι, ή ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση των καλλιτεχνών, είναι σημείο των καιρών. Όχι ρε παιδιά, ο Τερλέγκας δεν είναι σκυλάδικο, ο Καρράς δεν είναι πίστα και ο Ρέμος δεν είναι μπουζούκια, δηλαδή πώς να το κάνουμε τώρα; Με το ζόρι δεν γίνεται.

Διαβάστηκε 15406 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 17:26
djsoul

Ένας συνηθισμένος καψούρης άνθρωπος, που πραγματοποίησε το μεράκι του για την βαριά λαική μουσική...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποχαιρετισμός συντελεστών Καλό χειμώνα Ναυάγια »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Υπηρεσία ενημέρωσης

Εισάγετε το όνομα και το email σας για να εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία ενημέρωσης των Ναυαγίων!

Σημαντικά άρθρα

Προβλήματα Ακρόασης; Διαβάστε εδώ!

24-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Σε περίπτωση προβλημάτων ακρόασης, διαβάστε το παρακάτω άρθρο το οποίο δίνει συμβουλές για διαφόρων ειδών προβλημάτων ακρόασης, καθώς και για...

Read more

Καλώς ήλθατε στο νέο site!

25-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Η συγκίνηση είναι μεγάλη για όλους εμάς τους παλιούς συντελεστές των Ναυαγίων, αποχαιρετώντας μετά από τρία χρόνια το ιστορικό πρώτο...

Read more

Ακρόαση από άλλους players

24-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον βασικό playerτων Ναυαγίων. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα απευθείας linksώστε να δοκιμάσετε...

Read more

Βοήθεια στο νέο Chat

25-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Τον τελευταίο καιρό, με τα θέματα που είχαν προκύψει στο παλαιό site, το παλαιό chat είχε σχεδόν διαλυθεί. Η ανάγκη...

Read more

Αυτά τα έχεις διαβάσει;

Γιατί γουστάρουμε τα σκυλάδικα

24-05-2013 Hits:8376 Άρθρα Συντελεστών

Γιατί γουστάρουμε τα σκυλάδικα

Είναι λογικό πολλοί να βρίσκουν παράλογο, το ότι μας αρέσει να ακούμε τραγούδια που στα αυτιά τους είναι απλώς γρατζουνίσματα ενός οργάνου, με στίχους που τους χαλάνε την καθημερινότητα, ενδεχομένως...

Read more

Πάθος

22-05-2013 Hits:9945 Άρθρα Αναγνωστών

Πάθος

Τι σημαίνει πάθος;Πάθος σημαίνει ένταση,αδυναμία,έντονη επιθυμία,μαρτύριο. Όταν αναφέρουμε την λέξη πάθος το μυαλό μας πάει στο ερωτικό πάθος που είναι η έντονη φυσική έλξη προς ένα άλλο πρόσωπο και η ακατανίκητη δύναμη...

Read more

Ζεϊμπέκικο - Ο μοναχικός θρήνος

24-05-2013 Hits:6957 Άρθρα Συντελεστών

Ζεϊμπέκικο - Ο μοναχικός θρήνος

Το ζεϊμπέκικο δύσκολα χορεύεται. Δεν έχει βήματα είναι ιερατικός χορός με εσωτερική ένταση και νόημα που ο χορευτής οφείλει να το γνωρίζει και να το σέβεται.Είναι η σωματική έκφραση της...

Read more

Καλό χειμώνα Ναυάγια

31-08-2013 Hits:7789 Άρθρα Συντελεστών

Καλό χειμώνα Ναυάγια

Ωραία εποχή το καλοκαίρι, μεγάλες μέρες, όμορφες νύχτες, παραλίες, μπάνια, διακοπές, φίλοι και φυσικά καψούρες. Και ως γνωστόν, η καψούρα του καλοκαιριού είναι η καλύτερη σύντροφος για ένα Ναυαγιακό φθινόπωρο...

Read more