Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 20:36

Ο παρεξηγημένος όρος του σκυλάδικου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σκυλάδικα, ένας όρος που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει εντελώς διαφορετικά, έχει στο μυαλό του προσωπικές εμπειρίες ή εμπειρίες άλλων που τις έχουν ονομάσει ως σκυλάδικα και ως όρος αναφοράς χάνεται, κυρίως όταν άτομα που δεν είναι του κύκλου προσπαθούν να συζητήσουν, συναναστραφούν, επεξεργαστούν, αναλύσουν, καταλάβουν άτομα που κατανοούν την έννοια του σκυλάδικου.

Ξεκινόντας από παλαιότερα, όπου η μουσική είχε πιο τετριμμένες έννοιες και ένα είδος μουσικής καθοριζόταν κυρίως από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ακουσμάτων του, υπήρχαν πάντοτε διενέξεις σχετικά με τον όρο σκυλάδικο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το πώς επικράτησε η ονομασία 'Σκυλάδικα', οι οποίες δεν είναι του παρόντος (θα αναλυθεί σε διαφορετικό άρθρο). Προχωρώντας στην σύγχρονη εποχή και μετά κυρίως την δεκαετία του '90, η έννοια Σκυλάδικο, άρχισε να καλύπτει σιγά σιγά το οτιδήποτε λαικό που περιείχε μπουζούκι και κλαρίνο, που είχε ανατολίτικα γνωρίσματα, τραγούδια της 'κλάψας' και στη δεκαετία του '00, εντάχθηκαν - για το ευρύ σύνολο - και τα παρατράγουδα.


Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που ονοματίζουν ως Σκυλάδικα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών τραγουδιών, εξαιρώντας κάποια από αυτά όπως π.χ τα έντεχνα, τα παλαιά λαικά και ρεμπέτικα και την ελληνική ροκ, χιπ-χοπ, μέταλ κλπ (που προφανώς δεν μπορεί να ενταχθεί εξ ορισμού), έχουν στο μυαλό τους το κακόγουστο και το άφωνο (αυτούς που δεν τραγούδάνε, αλλά σκουζουν που λένε και στο χωριό μου) κι όχι τα βαριά λαικά. Δυστυχώς, μέσω διαφόρων εκπομπών, έχει κυριαρχήσει ότι τα σκυλάδικα είναι αυτού του είδους τα τραγούδια και εφόσον δεν έχουν σχέση με το χώρο, άρα και ακούσματα από αυτόν, κατατάσσουν σχεδόν τα πάντα σε αυτά. Η μη σύνδεση με το είδος, σε συνάρτηση με την έλλειψη διάθεσης να τον γνωρίσουν, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την παρεξήγηση του όρου σκυλάδικα (ο οποίος κατ' εμέ δεν αντιπροσωπεύει τιποτα απολύτως, αλλά και πάλι αυτό είναι μία άλλη ιστορία). 

Γιατί όμως οι γνώστες του χώρου δεν διαχωρίζουν τη θέση τους? Η πλέον απλή απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό όταν κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου είναι γιατί απλά δεν μου καίγεται καρφί τι λένε όσοι δεν ξέρουν, και ούτε πρόκειται να μπω σε ένα κυκεώνα επιχειρηματολογίας απλά και μόνο για να δείξω σε κάποιους πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι. Από την άλλη το να δώσω στον άλλο να καταλάβει τι μουσική ακούω, με τη λέξη Σκυλάδικα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντιλαμβάνετε ότι ακούω και βαριά λαικά οπότε η επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί με μία και μόνο λέξη χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές και αναλύσεις. Η μη σύνδεση όμως αυτών των εννοιών με τα κομμάτια που πραγματικά εντάσσεται σε αυτό το είδος θα προκαλούσε σύγχυση και περαιτέρω ανάλυση, κάτι που συνήθως δεν είμαστε διατεθιμένοι να κάνουμε.

Συνεπώς, εμείς οι ίδιοι έχουμε συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στη συντήρηση αυτού του όρου προκειμένου να έχουμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας και με τους μη γνώστες αλλά και με τους γνώστες των τραγουδιών μας.

Η παρεξηγημένη έννοια Σκυλάδικο από την μία μας οφελεί, καθότι μας βοηθάει στην επικοινωνία με τους γύρω, από την άλλη, διαστρευλώνει αυτή την επικοινωνία καθότι δεν ανταποκρίνεται σε ένα ορισμένο εύρος μουσικής το οποίο και θα μας έδινε την θέση που μας αξίζει στο σύνολο του κοινωνικού περιγύρου. Είναι βέβαιο ότι ακόμη και μεταξύ μας οι Σκυλάδες έχουμε διαφωνίες σχετικά με το τι μπορεί να ενταχθεί στην έννοια Σκυλάδικο, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτά που δεν μπορούν να ενταχθούν είναι κοινώς αποδεκτά από όλους και περιλαμβάνουν μεγάλες "οικογένειες" τραγουδιών που δεν αποτελούν μέρος του προγράμματός και των ακουσμάτων μας.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω ότι παρότι είναι κρίμα να μας παρομοιάζουν ή να μας έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι ως άτομα που ακούμε παρατράγουδα, τσιφτετέλια, παραδοσιακά, ελαφρολαικά, ποπ, έντεχνα λαικά κοκ, εν τέλει μας δίνει και το άλλοθι να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να δηλώνουμε με θράσος και θάρρος ότι είμαστε Σκυλάδες ως το μεδούλι, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι έχουμε καθορίσει εμείς για εμάς την έννοια του Σκυλάδικου, άρα και το τι μας αντιπροσωπεύει.

Διαβάστηκε 7987 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 14:54
djsoul

Ένας συνηθισμένος καψούρης άνθρωπος, που πραγματοποίησε το μεράκι του για την βαριά λαική μουσική...

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων