Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 13:11

Συνέντευξη Βασίλη Τερλέγκα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Συναντήσαμε τον Βασίλη Τερλέγκα σε μία καφετέρια στην Καλλιθέα. Απλός, σεμνός, ευχάριστος, ανοικτόκαρδος, φιλικός και ιδιαίτερα κριτικός για τα κακώς κείμενα της σημερινής μουσικής αλλά και πολιτικής σκηνής σε μία συνέντευξη ιδιαίτερα διαφορετική από αυτές που έχετε διαβάσει ή ακούσει. Μία συνέντευξη που δείχνει ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που δεν σκέφτονται την εφήμερη δόξα αλλά τον άνθρωπο.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από την εποχή της κατοχής κι επειδή ξέρω τι εστί κατοχή, κατάγομαι από τα Καλάβρυτα, αλλά στην εποχή τότε τελείωνες με μία πιστολιά. Σήμερα σε ‘σκοτώνουν’ κάθε μέρα. Τι να πούμε για το σημερινό τραγούδι; Τι να έρθουν να ακούσουν; Οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν να πιούνε τέσσερα μπουκάλια για να ξεχάσουν και να διασκεδάσουν. Βλέπω πολλά πρόσωπα σκυθρωπά, αυτό με ενοχλεί. Μιλάω με τον κόσμο και πιστεύω ότι θα μας τα πάρουν όλα. Ένα μόνο δεν θα μας πάρουν, την ψυχή μας.

Σε ότι αφορά το τραγούδι, εμείς το παλεύουμε. Βγάζουμε την καρδιά μας, ρετουσαρισμένη από την κατάσταση της Ελλάδος και βγάζουμε έξω τραγούδια που δεν θα βγάζαμε σε άλλες καταστάσεις. Εγω είμαι ερωτικός τραγουδιστής, δεν μπορώ να πω πολιτικά τραγούδια. Δεν είμαι Νταλάρας...

Η κρίση μαζεύει τους ανθρώπους, τους κάνει πιο πραγματικούς, σε φέρνει πιο κοντά στους πραγματικούς σου φίλους. Κάποτε μπορεί να μην έλεγες ότι πεινάς, σήμερα δεν ντρέπεσαι γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Πιστεύω στην αλληλεγγύη των ανθρώπων, πιστεύω ότι τώρα αρχίζουμε και δενόμαστε γιατί είχαμε ξεφύγει αδερφέ, με πρώτο εμένα.

Με ικανοποιεί το να με ακούνε μοναχικοί άνθρωποι, ακόμη κι ας το κρύβουν. Εγώ είμαι εκεί για αυτόν τον μοναχικό.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Οι λαικοί τραγουδιστές είναι ο φόβος και ο τρόμος του συστήματος. Το σύστημα ‘φτιάχνει’ τραγουδιστές που τους αρμέγουν και τους πετάνε. Αλλά τρέμουν τους λαικούς, γιατί δεν μπορούν να τους ελέγξουν, είναι σταθερή αξία, δεν τους συμφέρει να τους ακούει ο κόσμος. Και σπρώχνουν τον κόσμο προς τα δικά τους προσωρινά ειδάλματα. Είναι μία σκληρή μασονία στο χώρο όπου ρετουσάρει όμορφα παιδιά και στα σπρώχνουν και σου λένε ότι αυτόν / αυτή θα ακούς για 6 μήνες. Γιαυτό και ο Καρράς προσφάτως έβαλε τις φωνές, σε κάποιο παλιόπαιδο που δεν ήθελε να ακούει μουσική με φυσικά όργανα και τα ήθελε ηλεκτρονικά, λες και τον πείραζε το μπουζούκι, η κιθάρα και τα τύμπανα.

Το σύστημα θα προωθήσει τα παιδάκια και δεν θα σου πει να ακούσεις Τερλέγκα, Καζαντζίδη, Γονίδη και ορισμένους άλλους που το λέει η περδικούλα τους δεν τους έχει στο χέρι. Ενώ απο τα παιδάκια θα πάρουν και τα μισά χρήματα.

Δεν είμαι επαγγελματίας τραγουδιστής, είμαι τραγουδιστής όμως. Σε αυτά τα παιδάκια πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και μη νομίζεις , τα χρόνια περνάνε γρήγορα, τα μαλλιά ασπρίζουν. Και τους πετάνε. Γιαυτό και ακούς αυτοκτόνησε ο τάδε, στην ψάθα ο τάδε κοκ.

Τον λαικό τραγουδιστή τον φοβούνται. Τον καλό τραγουδιστή τον φοβούνται. Τέλος. Και μετά βάζουν και κρυφά τον λαικό για να μην παραδέχεται ο κόσμος ότι ακούει Καρρά. Ξέρω μεγάλη τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα που ακούει εμένα.

Terlegkas Proedras Doukas Au8ormhth less analysis

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Κάποτε με ρωτήσαν που οφείλω την επιτυχία μου και απάντησα στο 95% των Ελλήνων. Κι όταν αναρωτήθηκαν τους είπα ‘κοιτάξτε να δείτε, οι μισοί πάνε με τις γυναίκες των άλλων μισών και τούμπαλιν’, περί κερατάδων μιλάω. Τα τραγούδια δεν εκφράζουν μόνο τους κερατάδες, εκφράζουν την απιστία, τον πόνο, την στεναχώρια, τον έρωτα, την καψούρα, την αγάπη.

Εάν μου έλεγες να σταματήσω να τραγουδάω θα ήταν σαν να μου κόβεις τα πόδια. Τα τραγούδια έχουν μέσα τον Βασίλη και την ψυχή του. Κάποτε είπα ότι το ‘Φεύγω γιατί είσαι θάνατος’ θα του φορούσα παπιγιον, και του το φόρεσα. Δεν έχω πει τραγούδια που δεν με εκφράζουν και δεν το μπορώ να το υποστηρίξω, δεν το λέω. Υπάρχουν και τραγούδια που με σκοτώνουν, που με κάνουν και δακρύζω και γι’αυτό δεν τα λέω. Ο Τερλέγκας, δεν είναι μόνο Οι Στροφές, η Γαρδένια, η Παραγγελιά και το Φεύγω γιατί είσαι θάνατος. Έχω τραγούδια αξιώσεων που τα ακούω και κλαίω και που δεν ήταν τα σουξεδιάρικα, τα εμπορικά.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το ‘Υπάρχω’ του Καζαντζίδη ήμουνα φαντάρος. Θυμάμαι ότι μοναχός μου τα ήπια στο ΚΨΜ, μοναχός μου τα έσπασα, μοναχός μου πήγα και κοιμήθηκα.

Τραγουδιστές λαικοί υπάρχουν, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα κρατηθούν με τη σημερινή κατάσταση. Ξέρω τραγουδιστή άφωνο που τραγουδάει στο μεγαλύτερο μαγαζί της Αθήνας και είναι κάθε μέρα γεμάτο, δηλαδή τι να πούμε.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σήμερα η γυναίκα έχει χάσει την υπόστασή της. Ο Θεός έδωσε στη γυναίκα άλλα στοιχεία. Έχει χαθεί η φύση της γυναίκας. Τα στοιχεία που είχε η γυναίκα από καταβολής κόσμου, τα είχε η Παναγία, μας δίδαξε τι εστί γυναίκα και μάνα. Τη σημερινή ημέρα, οι γυναίκες φοράνε παντελόνια και οι άντρες φούστες, κι ο νοών νοείτω.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα σημάνει επανεκκίνηση του κόσμου. Τα λεφτά ‘τεμαχίζουν’ τις ανθρώπινες σχέσεις. Καλύτερα με τον φίλο σου και να πεινάς, παρά ξένος.

Όλη η ιστορία μας έχει προδοσία, από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι και σήμερα, το σημερινό πολιτικό σύστημα. Είμαι πατριώτης και το έχω αποδείξει. Αυτός που με κυβερνάει δεν το έχει αποδείξει, μόνο η κάψα για να γίνουν υπουργοί, πολύ κάψα ρε παιδιά. Είμαστε πλέον υπόδουλοι των Γερμανών κι όχι των Αμερικάνων. Και πλέον θα ακολουθήσουν τις τακτικές των Γερμανών, που ο παππούς μου και ο θείος μου τους πολέμησαν, που έχασαν τα πόδια τους, τη ζωή τους, κι θα τους έχω να μου κάνουν κουμάντο.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πολιτικό κόμμα που μπορείς να δεις άσπρη μέρα. Η αριστερά έχει τόσα κόμματα απλά για τις επιχορηγήσεις. Εγώ, ήμουν αριστερός. Μετά από αυτά που διάβασα ξέρω ότι ο Παπαδόπουλος που πέθανε στη φυλακή ήταν πατριώτης. Όλοι αυτοί που τώρα το παίζουν πολιτικοί του Πολυτεχνείου δεν είναι πατριώτες.

Οι Γερμανοί δεν το έχουν χωνέψει αυτό που τους κάναμε τότε. Ότι τους σταματήσαμε, ότι τους αναγκάσαμε να υποστούν ήττες, δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αυτό το κάναμε εμείς οι Έλληνες. Και τώρα φέρνουμε τους νεοναζί, γιατί περί νεοναζί πρόκειται να μας κυβερνήσουν.

Η δημοκρατία, είπε ο Τσώρτσιλ, είναι το καλύτερο πολίτευμα γιατί δεν υπάρχει καλύτερο. Θα πρέπει να συμμαζευτούμε και να μην γινόμαστε βορά 30 κομμάτων.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Έχω δώσει συνεντεύξεις σε ιντερνετικά ραδιόφωνα, εν αγνοία του Θοδωρή (ο μάνατζέρ του). Με παίρνουν τηλέφωνα στο σπίτι και κάνουμε τη συνέντευξη. Είναι όμως η πρώτη φορά που δίνω συνέντευξη σε ιντερνετικό ραδιόφωνο από κοντά. Ξέρεις κάτι, εμένα με κάνανε αυτό που είμαι οι πειρατικοί σταθμοί και ουσιαστικά η εξέλιξη αυτών των σταθμών είναι οι ιντερνετικοί. Αλίμονο εάν διώξω, ξεχάσω, αφήσω πίσω το παρελθόν μου. Θα μιλήσω με όλο τον κόσμο, θα δώσω συνεντεύξεις και θα ξαναδώσω. Είμαι δίπλα σε αυτούς που με στηρίζουν.

Τώρα ακούς όλα τα τραγούδια από παντού, θα περάσει κρίση η σημερινή κατάσταση με τα ένα – δύο κομμάτια που κυκλοφορούν. Κάτι λέγεται ότι θα δημιουργηθεί μία ‘δεξαμενή’ όπου ο κάθε καλλιτέχνης θα έχει τα τραγούδια του μέσα κι από όπου όποιος θέλει θα μπορεί να τα αγοράσει μέσω κάρτας.

Αυτή την εποχή ετοιμάζω μία ζωντανή ηχογράφηση και μου έχει βγει τρία ή τέσσερα cd. Το παλεύουμε για να το βγάλουμε το δυνατόν συντομότερο καθότι έχουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Αλλά αυτό είναι που έχω προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΑΛΑ ΒΑΣΙΛΗ

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ‘Ναυάγιο εγώ σε κάποιο βυθό, ναυάγιο για σένα που ακόμα σ’αγαπώ’.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Θέσαμε στον Βασίλη λέξεις και του ζητήσαμε να μας πει την πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα αυτών.
Πατρίδα – Κολοκοτρώνης
Θρησκεία – Χριστός (επί της ουσίας, Θείο Πάθος)
Χρήμα – Τι;
Δόξα – Ουδεμία απάντηση
Οικογένεια – Αχ, προχώρα
Μέλλον – Απών
Προοπτική – Μακριά
Πιθανότητες - Μηδενικές

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Βασίλη Τερλέγκα για την συνέντευξη που παραχώρησε στα Ναυάγια και για την τιμή που έκανε στο σταθμό μας. Ο Βασίλης είναι ακριβώς ο άνθρωπος που είχαμε στο μυαλό μας, αληθινός ως το μεδούλι, όπως τα τραγούδια του στα οποία δίνει την ψυχή του. Όσο υπάρχουν τραγουδιστές και άνθρωποι σαν τον Βασίλη, το λαικό τραγούδι δεν θα πεθάνει.

Συνέντευξη : Dj President – Dj Doukas
Επιμέλεια : Dj Soul

ΥΓ. Το βιβλίο ‘Ο Άγιος της Μοναξιάς’ της Καρυστιάνης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τραγουδάει ο Βασίλης και τι προκαλεί το τραγούδι του σε τέσσερις δασκάλες.

Διαβάστηκε 13221 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Μαΐου 2013 23:26
djsoul

Ένας συνηθισμένος καψούρης άνθρωπος, που πραγματοποίησε το μεράκι του για την βαριά λαική μουσική...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Συνέντευξη Αχιλλέα Τσιγάρα »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Υπηρεσία ενημέρωσης

Εισάγετε το όνομα και το email σας για να εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία ενημέρωσης των Ναυαγίων!

Σημαντικά άρθρα

Προβλήματα Ακρόασης; Διαβάστε εδώ!

24-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Σε περίπτωση προβλημάτων ακρόασης, διαβάστε το παρακάτω άρθρο το οποίο δίνει συμβουλές για διαφόρων ειδών προβλημάτων ακρόασης, καθώς και για...

Read more

Καλώς ήλθατε στο νέο site!

25-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Η συγκίνηση είναι μεγάλη για όλους εμάς τους παλιούς συντελεστές των Ναυαγίων, αποχαιρετώντας μετά από τρία χρόνια το ιστορικό πρώτο...

Read more

Ακρόαση από άλλους players

24-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τον βασικό playerτων Ναυαγίων. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα απευθείας linksώστε να δοκιμάσετε...

Read more

Βοήθεια στο νέο Chat

25-05-2013 Άρθρα Συντελεστών djsoul - avatar djsoul

Τον τελευταίο καιρό, με τα θέματα που είχαν προκύψει στο παλαιό site, το παλαιό chat είχε σχεδόν διαλυθεί. Η ανάγκη...

Read more

Αυτά τα έχεις διαβάσει;

Το φαινόμενο Παντελίδης

03-06-2013 Hits:8334 Άρθρα Συντελεστών

Το φαινόμενο Παντελίδης

Κάποιους τους τρελαίνει, κάποιους τους χαλάει, κάποιους τους εκστασιάζει και κάποιους τους εκνευρίζει. Είναι όμως σχεδόν καθολικά αποδεκτό, τουλάχιστον σε αυτούς που ασχολούνται με την ελληνική μουσική ότι ο Παντελής...

Read more

Αποχαιρετισμός συντελεστών

05-06-2013 Hits:7890 Άρθρα Συντελεστών

Αποχαιρετισμός συντελεστών

Το έθεσε πολύ καλά η Όλγα στην αποχαιρετιστήρια εκπομπή της εχθές (04/06/2013). Όλα τα όμορφα ταξίδια έχουν ένα τέλος και κάθε τέλος έχει μία νέα αρχή. Λίγο πριν την συμπλήρωση...

Read more

Ο παρεξηγημένος όρος του σκυλάδικου

24-05-2013 Hits:8695 Άρθρα Συντελεστών

Ο παρεξηγημένος όρος του σκυλάδικου

Σκυλάδικα, ένας όρος που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει εντελώς διαφορετικά, έχει στο μυαλό του προσωπικές εμπειρίες ή εμπειρίες άλλων που τις έχουν ονομάσει ως σκυλάδικα και ως όρος αναφοράς...

Read more

Το σωστό κομπολόι

24-05-2013 Hits:38146 Άρθρα Συντελεστών

Το σωστό κομπολόι

Tο μήκος του κομπολογιού έχει μεγάλη σημασία. Πρέπει να είναι τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται για να τυλίγεται γύρω από την παλάμη.Ανάμεσα στις δύο χάντρινες σειρές και τον “Παππά” (όπως ονομάζεται...

Read more