Monday, 27 May 2013 01:15

Μια κατάρα, ένα τραγούδι

Written by
Rate this item
(11 votes)

Συνηθίζω κάθε τραγούδι που υπάρχει στο σκληρό μου δίσκο,  να συνοδεύεται και από ένα σχόλιο. Μικρό, μεγάλο… δεν έχει σημασία. Από το τι είδος είναι (ζειμπέκικο, καψούρικο, κλπ), μέχρι πόσα «αστεράκια» του δίνω ανάλογα με  το πόσο μου αρέσει κλπ. Σε ένα τραγούδι όμως, υπάρχει μία ένδειξη με κεφαλαία, που μάλλον μοιάζει με αυστηρή προειδοποίηση. «ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ»

Αυτό, είναι φυσικά η «ΚΑΤΑΡΑ» ερμηνευμένο από τον Νίκο Πάνο

Το τραγούδι αυτό, που έδωσε το όνομά του και στον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1973, είναι σε στίχους της Παρασκευή Πολίτου και σε μουσική από τον ίδιο το Νίκο Πάνο. Μία πραγματικά τεράστια επιτυχία της εποχής, που επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Όλοι κάποια στιγμή το έχουμε ακούσει και σίγουρα μόνο αδιάφορο δεν περνάει.

Είναι γεγονός, ότι πάρα πολλά τραγούδια, γνωστά και μη, αναφέρονται σε κατάρες και ρίχνουν αναθέματα, κανένα όμως πραγματικά δεν περιγράφει «τι και πώς». Στον ορισμό που υπάρχει στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, η κατάρα περιγράφεται ως «μία σύντομη φράση που εκφωνείται με πίστη στην μαγική δύναμη. δηλ. με την πεποίθηση ότι θα βγει αληθινή, και με σκοπό την πρόκληση κακού στο άτομο προς το οποίο απευθύνεται» Όχι απλά ένα «πάρε μια κατάρα ή πανάθεμά σε». Τι κατάρα ρε αδερφέ; Γίνε ποιο συγκεκριμένος!

Η δημιουργία της Παρασκευής Πολίτου στιχουργικά δεν είναι έτσι. Είναι ουσιαστικά και κυριολεκτικά μια κατάρα, που ο Νίκος Πάνος μελοποίησε και ερμήνευσε. Η δομή της είναι απλά άψογη. Σίγουρα οι παλιοί καθηγητές μου στην έκθεση θα χαμογελούσαν. Στον πρόλογο πρέπει να αναφέρουμε με απλά και ξεκάθαρα λόγια την θέση μας, και στις επόμενες παραγράφους να περιλαμβάνουμε τα επιχειρήματα που δικαιολογούν / στηρίζουν την αρχική μας άποψη.

«Κατάρα να `χεις από μένα, που μ’ έκανες και πίστεψα σε σένα» - Ξεκάθαρο

και συνεχίζει…

«και όταν είδες πως σ’ αγάπησα στα αλήθεια, μ’ άλλον έφυγες και μ’ άνοιξες πληγές στα στήθια» - Αιτιολόγηση

Μετά το κουπλέ μπαίνουμε στο ρεφρέν που είναι όλη η ουσία (το κυρίως θέμα). Η ίδια η Κατάρα.

«Η κατάρα μου να δέρνει τη σκιά σου
και εφιάλτες να σε παίρνουν στα όνειρα σου
τα σημάδια, οι πληγές μου να σε ζώνουν
και τα μάτια σου ποτέ να μη στεγνώνουν»

Μπρρρρρ….. Ανατριχίλα.. Σκεφτείτε απλά να σας στείλει / ευχηθεί κάποιος το παραπάνω!!!

Στο δεύτερο κουπλέ συνεχίζει την αιτιολόγηση, και σαν επίλογο συνοψίζει όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνοντας την κυρίαρχη θέση.

«παρ’ την κατάρα μου και εγώ θα ζω μοναχός» - Όπως θα προσέξετε όταν ξανακούσετε το τραγούδι, είναι πολύ δυναμική αυτή η πρόταση και συνοδεύεται από ένα «ε» πριν το «παρ’ την κατάρα μου» που φυσικά δεν αναγράφεται.

Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω τι σκεφτόταν η στιχουργός όταν το έγραψε αλλά και ο συνθέτης / τραγουδιστής όταν το έντυσε με μουσική και το ερμήνευσε.

Η Κατάρα αποτελεί ένα τραγούδι ύμνο και πιστεύω πως πραγματικά ήταν ένα στοίχημα, γιατί είναι σίγουρα δύσκολη η απόφαση να διαλέξεις το τραγούδι που θα χαρακτηρίσει έναν ολόκληρο δίσκο. Η ιστορία πάντως δικαίωσε αυτήν την επιλογή, αν και σημάδεψε το Νίκο Πάνο και επισκίασε άλλα εξίσου μεγάλα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει.

Παρόλα αυτά, παραμένει ως ένα από τα τραγούδια που είναι σίγουρα στην κατηγορία των πολύ αγαπημένων, αν και όπως ανέφερα και στον πρόλογο, ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ. Γιατί όπως και να ‘χει, πώς αφιερώνεις μία κατάρα…..

 

Κατάρα

Στίχοι: Παρασκευή Πολίτου

Μουσική: Νίκος Πάνος

Εκτέλεση: Νίκος Πάνος

Youtube Link

 

Katara-FRONTkatara 1

katara 2

Read 14328 times Last modified on Saturday, 01 June 2013 14:20
djnik5.5

Η καψούρα είναι σκέτο ναυάγιο, και τα Ναυάγια είναι σκέτη καψούρα!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Υπηρεσία ενημέρωσης

Εισάγετε το όνομα και το email σας για να εγγραφείτε δωρεάν στην υπηρεσία ενημέρωσης των Ναυαγίων!

Αυτά τα έχεις διαβάσει;

Φταίει η καψούρα, φίλε...

28-05-2013 Hits:15019 Άρθρα Συντελεστών

Φταίει η καψούρα, φίλε...

Παραλάσσοντας μία πολύ γνωστή έκφραση που κυκλοφορεί ευρέως (βέβαια δεν τελειώνει με το 'φίλε' αλλά με το 'ηλίθιε' - ψιλά γράμματα όμως) προσπαθώ να οριοθετήσω κάποια πράγματα που για πολλούς...

Read more

Μια κατάρα, ένα τραγούδι

27-05-2013 Hits:14329 Άρθρα Συντελεστών

Μια κατάρα, ένα τραγούδι

Συνηθίζω κάθε τραγούδι που υπάρχει στο σκληρό μου δίσκο,  να συνοδεύεται και από ένα σχόλιο. Μικρό, μεγάλο… δεν έχει σημασία. Από το τι είδος είναι (ζειμπέκικο, καψούρικο, κλπ), μέχρι πόσα...

Read more

Παντελής Παντελίδης - Ουράνιο Τόξο που του λείπανε 2 χρώματα…

03-11-2013 Hits:12125 Review Δίσκων

Παντελής Παντελίδης - Ουράνιο Τόξο που του λείπανε 2 χρώματα (2013)

Ολοκαίνουργιος Παντελής Παντελίδης, σε ένα δίσκο με πρωτότυπο όνομα σίγουρα που ακολουθεί τη γνωστή συνταγή του Παντελή. Μπαλάντες με ενδιαφέροντες στίχους και παραλλαγές αυτών σε μπιτ μορφή στα πρότυπα των...

Read more

Αποχαιρετισμός συντελεστών

05-06-2013 Hits:8300 Άρθρα Συντελεστών

Αποχαιρετισμός συντελεστών

Το έθεσε πολύ καλά η Όλγα στην αποχαιρετιστήρια εκπομπή της εχθές (04/06/2013). Όλα τα όμορφα ταξίδια έχουν ένα τέλος και κάθε τέλος έχει μία νέα αρχή. Λίγο πριν την συμπλήρωση...

Read more